فواید خوردن کشمش
- محمد نبی حسن زاده
- Oct 13, 2022
- 5 min read

خواص کشمش
۱. کنترل فشارخون بالا و کاهش خطر سکته مغزی
اطلاعاتی که در جلسات علمی سالانهی کالج آمریکایی قلب و عروق در سال ۲۰۱۲ ارائه شد، نشان میدهد مصرف کشمش برای افرادی که دچار افزایش فشارخون خفیف هستند مفید است. محققان معتقدند که مصرف روزانهی کشمش فشارخون را نسبت به سایر تنقلات یا میان وعدهها به میزان بیشتری کاهش میدهد. علاوه بر این سرشار از الکترولیتهای سالم قلب است که از کاهش پروتئین که مشکل متداولی است جلوگیری میکند.
از آنجایی که پتاسیم یکی از مواد معدنی کلیدی برای عملکرد درست بافتها، سلولها و اندامهای مختلف بدن انسان است، افرادی که مقادیر زیادی پتاسیم توسط رژیم غذاییشان دریافت میکنند خطر ابتلا به سکتهی مغزی بهویژه ایسکمی مغزی در آنها کمتر از سایرین است.
۲. نوزادان و کودکان
کشمش سرشار از مواد معدنی از جمله پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم است که به رشد جسمی و ذهنی کودک کمک میکند. همچنین به دلیل وجود مقادیر بالای فیبر، در بهبود حرکات روده و درمان یبوست کودکان عالی است. این میوه خشک به دلیل خواص ضد باکتریایی که دارد در درمان تب بالا و تقویت حافظه در نوزادان و کودکان موثر است.
۳. کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای دهان و لثه
برخلاف آنچه از یک خوراکی شیرین و چسبنده انتظار میرود، کشمش میتواند سلامت دهان و دندان را بهبود ببخشد. خوردن کشمش یکی از راههای طبیعی بازیابی کرم خوردگیها و التیام پوسیدگی دندان است. طبق پژوهشی که در نشریهی فیتوشیمی منتشر شد نشان داد کشمش دارای مواد «شیمیایی گیاهی» ضد میکروبی است که رشد باکتریهای دهانی مرتبط با پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را سرکوب میکند و برای دهان و دندان مفید است.
یکی از ۵ مادهی شیمیایی گیاهی مورد مطالعه در کشمش، اسید اولئانولیک است. در مطالعات مشخص شده است که این اسید رشد دو گونه از باکتریهای دهانی را به نامهای استرپتوکوکوس موتانس که باعث کرمخوردگی دندان و ژنژیوالیس که باعث بیماریهای لثه میشوند، مهار میکند؛ بنابراین با وجود اینکه کشمش شیرین است اما مانع کرمخوردگی دندانها میشود.
۴. کمک به هضم بهتر
به عنوان یک خوراکی سرشار از فیبر بالا، کشمش میتواند در هرچه بهتر انجام شدن فرایند گوارش در بدن، کمک شایانی داشته باشد. همانطور که میدانید آن دسته مواد غذایی که باعث شوند دستگاه گوارش دچار یبوست یا اسهال نشود، خوراکیهای مناسبی برای بدن هستند و از این لحاظ کشمش شامل هردو فیبر محلول و نامحلول است که باعث میشوند مواد زائد به راحتی در روده حرکت کنند و فرد دچار یبوست یا اسهال نشود.
هرچند که میوههای خشک نسبت به میوههای تازه قند بیشتری دارند، اما در عوض حاوی فیبر بیشتری هم هستند. یک فنجان انگور تازه یک گرم فیبر دارد، در حالی که یک فنجان کشمش، ۷ گرم فیبر دارد. با افزودن کشمش به تنقلات و مواد غذایی مصرفی و خلاقیت در پختن غذاهای متنوع با آن، میتوانیم خیلی سریع و آسان یک منبع فوقالعادهی فیبر برای بدن خود مهیا کنیم.
۵. بهبود کم خونی
آهن یکی از عناصر مهم در بدن ما است که در صورت پایینتر بودن از مقدار نرمال آن، تعداد گلبولهای خون کمتر شده و هموگلوبین کمتری نیز تولید میشود. هموگلوبینها وظیفهی انتقال اکسیژن به بافتها و قسمتهای مختلف بدن را برعهده دارند. در این حالت فرد دچار علائمی مانند سردر، سرگیجه، ضعف و بیحالی میشود.
کشمش منبعی غنی از آهن است؛ تقریبا نصف فنجان کشمش، 3/1 میلیگرم آهن دارد؛ از این رو به افرادی که کمخونی آنها ناشی از فقر آهن است، استفاده روزانه کشمش پیشنهاد میشود. همچنین حاوی ویتامینهای گروه ب از جمله اسیدفولیک است که در فرآیند خونسازی نقش عمدهای دارند.
۶. پیشگیری از سرطان
مطالعات نشان میدهند میوههای خشکی مثل آلو، خرما و کشمش چون ترکیبات فنلی بالایی دارند نسبت به میوههای تازه آنتیاکسیدانهای قویتری هستند. از آنجایی که آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد «مواد شیمیایی با واکنش پذیری بالا که میتوانند به سلولها آسیبهای شدیدی وارد کنند» مبارزه میکنند که میتوانند برای بدن بسیار مفید باشند.
رادیکال آزاد یکی از عوامل اولیهی رشد خود به خودی سلولهای سرطانی و گسترش آنهاست. به همین دلیل است که خوراکیهای پر از آنتیاکسیدان مثل کشمش در کنترل سرطان مؤثر است. بنابراین با مصرف کشمش نه تنها سطح آنتیاکسیدان بدن خود را بالا میبریم بلکه آسیبهای واردشده به سلولها را کاهش میدهیم و مانع از بروز سرطان میشویم.
۷. کمک به کنترل دیابت
در سال ۲۰۱۵ مطالعاتی در زمینهی تأثیر مصرف کشمش در مقابل مصرف سایر تنقلات فرآوریشده روی قند خون و دیگر عوامل افزایش دهندهی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم انجام شد.
در این مطالعات مشخص شد کسانی که معمولا بعد از غذا کشمش میخورند قند خونشان نسبت به کسانی که از سایر تنقلات استفاده میکنند، ۲۳ درصد کاهش داشته است و کسانی که ناشتا کشمش میخورند فشارخون سیستولیک آنها ۱۹ درصد کاهش مییابد. نتیجهی کلی این تحقیق مشخص میکند که در هر صورت مصرف کشمش به عنوان یک میان وعده برای افراد مبتلا به دیابت نوع دوم انتخاب کاملا مناسبی است.
۸. کمک به افزایش وزن سالم
کشمش زمانی که به تنهایی و همراه با تمرینات فیزیکی مصرف شود میتواند به کاهش وزن کمک کند. فیبر فراوان موجود در کشمش ما را برای مدت طولانی تری سیر نگه میدارد. این خوراکی به ویژه برای افرادی که دارای وزن کم هستند و میخواهند وزن خود را با یک روش سالم افزایش دهند مفید است. این میوهی خشک دارای قندهای طبیعی فروکتوز و گلوکز است که میتوانند به افزایش وزن بدون افزایش سطح کلسترول کمک کنند.
9. بهبود سلامت استخوانها
با افزایش سن انسانها یکی از مشکلاتی که ممکن است افراد با آنها مواجه شوند افزایش شکنندگی استخوانها در گذر زمان است. یکی از دلایل این امر آن است که افراد مقدار کلسیم مورد نیازشان را دریافت نمیکنند؛ مصرف شیر به تنهایی کافی نیست. خبر خوب آن است که منابع مختلفی از کلسیم وجود دارد مثل کشمش که میتواند در رژیم غذایی گنجانده شود. کشمش به جز کلسیم، حاوی بور نیز هست؛ ریزمغذی که میتواند به بهبود توانایی بدن برای جذب مواد مغذی گوناگون کمک کند.
10. محافظت از پوست در برابر اشعهی خورشید
اگر همیشه در معرض گرمای آفتاب هستید باید بدانید استفاده از ضدآفتاب و وسایلی مثل کلاه و عینک آفتابی همیشه برای محافظت از پوست کافی نیست. کشمش حاوی مواد مغذی مفیدی است که میتوانند در محافظت از پوست در برابر اشعههای مضر آفتاب مفید باشد. محافظت از پوست در برابر اشعههای ماوراءبنفش احتمال ابتلا به سرطان را نیز کاهش میدهد.
11. کمک به پرانرژی بودن افراد
گاهی اوقات احساس میکنید که دیگر انرژی کافی برای ادامه دادن به وظایفتان را ندارید؟ تنها شما نیستید؛ معمولا بسیاری از افراد چنین حسی دارند به ویژه بعد از آن که به خاطر برخی فعالیتهای سنگین انرژیشان تحلیل میرود. یادتان باشد به جای نوشیدن انرژیزا یا امتحان کردن شکلاتهای آماده بهتر است کمی کشمش بخورید. کشمش سرشار از قندهایی است که برای انجام وظایفتان به آنها نیاز دارید. قندهای موجود در کشمش میتوانند به بهبود سیستم ایمنیتان نیز کمک کنند.
Comments